Prop d’un centenar de persones aturen el desallotjament del “3 Voltes Rebel” a Nou Barris

Després del desallotjament del Taller de Bicis a l’abril, Nou Barris viu ara pendent de l’amenaça que sobrevola un altre espai alliberat: el casal “3 Voltes Rebel”. Moltes de les iniciatives populars de major abast i amplitud sorgides a Nou Barris, van veure la llum en aquest local del carrer Argullós. El passat 26 de setembre s’havia d’efectuar l’ordre de desallotjament, però un centenar de persones van aconseguir aturar el que, d’altra banda, sembla inevitable…

Els operaris d’Enderrocs Markos ho tenien clar: fins que no arribessin els Mossos d’Esquadra, la cosa no anava amb ells. Eren dos quarts de nou d’un fresc matí de dilluns, però l’esmorzar solidari (magdalenes, pa de pessic i xocolata) al “3 Voltes Rebel” ja havia convocat a mig centenar de persones. Aquest local va ser alliberat al juliol de 2006 per un grup de joves de l’Assemblea de Joves de Nou Barris. L’acció responia a dues causes: d’una banda, l’absència d’un espai obert en el districte i, per una altra, els elevats lloguers, impossibles d’assumir per qualsevol col·lectiu; d’aquesta manera, el “3 Voltes Rebel” disparava contra dos ‘ocellots’ d’un sol tir. L’alliberament de l’espai es realitzà després que el grup de joves rebés un exhaustiu assessorament legal sobre les implicacions que comporta ocupar un espai. Sobre aquest tema, un veí que va acudir a l’esmorzar solidari, recordava que “el pati interior era una autèntica jungla, ple d’escombraries i rates. Els nois que van entrar ho van arreglar tant com van poder, i per això els veïns els estem agraïts”.

L’any 2007, es dissol l’Assemblea de Joves de Nou Barris i en el seu lloc es consolida la Trobada Alternativa de Nou Barris, que és l’entitat que comença a dinamitzar l’espai alliberat. Amb la Trobada com a punt de partida, diferents projectes han emprès la seva marxa al llarg d’aquests anys: l’Oficina de Drets Socials de Nou Barris, l’Associació 500×20, la Candidatura d’Unitat Popular de Nou Barris o la cooperativa agroecològica “El llevat de 9barris”; d’igual manera també ha servit per donar cabuda a col·lectius que havien vist els seus locals tancats per la llei i l’ordre, com “La Quarta” del Casal de Joves de Prosperitat o el ja citat “Taller de bicis”, amb l’obejctiu que poguessin seguir duent a terme les seves activitats.

A les onze del matí, amb el sol ben alt i amb força, els minuts passaven tediosos i la gent resistia xerrant en petits cercles. El nombre de persones ja s’havia pràcticament doblegat, i unides cridaven: “El 3 Voltes és del barri!!”. A escassos vint metres, el Secretari Judicial lliurava un paper conforme el desallotjament no es podia dur a terme davant l’evident risc de resistència ciutadana, i desapareixia després de doblegar la cantonada pel carrer Canyameres. Als Mossos d’Esquadra no se’ls havia vist el pèl, excepte en algun cotxe patrulla que circulava per Via Júlia (sense oblidar a cert individu que voltav aprop del “3 Voltes Rebel” i que va passar per ser un agent secret).

El “3 Voltes Rebel”, de moment, havia guanyat la batalla, i entre aplaudiments, s’escoltava com una sola veu: “Unió, acció i autogestió!”. Un dels nois va agafar el megàfon per agrair el suport de totes les persones assistents. “No és el “3 Voltes Rebel”. És un procés que fa temps que dura, i que ha portat a la desaparició de dos espais [el Taller de Bicis i el Casal de Joves de Prosperitat], i a l’amenaça a un tercer. Són espais veïnals, on es defensen a famílies en risc de ser desnonades, on neixen cooperatives agroecològicas, espais en els quals s’ensenya a reparar bicicletes… Es tracta d’una filosofia comuna en un ambient d’assemblearisme, d’autogestió. El desallotjament del “3 Voltes Rebel” suposaria perdre un espai on compartir aquesta filosofia. Aquests espais donen vida a Nou Barris”. I amb un enigmàtic somriure, va concloure: “Encara que tornin amb nocturnitat, encara que tornin per l’esquena quan ningú els pugui veure, han de saber que les veïnes i els veïns de Nou Barris tenen la capacitat d’obrir nous espais on aquesta filosofia continuï”. Estarem atents.

 

VIDEO:   

http://www.youtube.com/watch?v=LJpl-JeOSzc&feature=player_embedded

 

EXTRET DE:

http://lafleca.wordpress.com/2011/09/27/prop-un-centenar-de-persones-aturen-el-desallotjament-del-3-voltes-rebel-a-nou-barris/

 

Deixa un comentari

Encara no hi ha cap comentari.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s